laser-ontharen

Laser ontharen (update 05/2023)

Met laser ontharen kan je haargroei drastisch verminderen, zonder de pijnlijke neveneffecten die traditionele haarverwijderingsmethoden met zich meebrengen.

Wat is laser ontharen?

Hoe werkt laser ontharen in praktijkLaser ontharing is een cosmetische procedure die een laser gebruikt (een intens pulserende lichtstraal) om ongewenste haren te verwijderen. Tijdens laser ontharing behandeling gaat er een laserstraal door de huid van een elk individueel haarzakje. De hitte van de laser beschadigt het haarzakje, waardoor toekomstige haargroei gestopt wordt.


Voor wie is laser ontharen geschikt?

Bijna alle huidtypes van zowel mannen als vrouwen kunnen behandeld worden met laser, maar let op witte/grijze haren en lichte donshaartjes. Onderstaande tabel geeft een beeld welke combinatie geschikt is.

laser ontharen en kleur haar en huid

Raadpleeg altijd van te voren of uw huidtype geschikt is voor laser ontharen. Met laser ontharing lukt het om 80% haarvermindering te verkrijgen. De eventuele resterende haren kunnen dunner en lichter van kleur zijn.

Wat kan onthaart worden met laser?

Vrijwel alle lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld het gezicht, bikinilijn, benen, armen, oksels en rug kunnen met laser ontharen worden behandeld.

Laser ontharing is geschikt voor diverse vormen van overbeharing. Ook aandoeningen als hypertrichosis komen in aanmerking voor een behandeling. Ook personen die liever geen normale lichaamsbeharing willen hebben kunnen gebruik maken van laser ontharen.

Laser of IPL ontharen?

Naast laser ontharen is er ook ontharen met behulp van lichtflitsen. Men noemt dit ook wel IPL ontharen. IPL staat voor Intense Pulse Light.

En zijn best wat verschillen tussen laser en IPL ontharen. Een voor velen belangrijk verschil is dat IPL goedkoper is per behandeling maar ook minder effectief. De meeste salons maken gebruik van IPL ontharen.

Meer weten? Lees de blog over verschillen tussen IPL en laser ontharen.

Is laser ontharen pijnlijk?

De behandeling zelf kan zeker als pijnlijk ervaren worden. We hebben het pijnniveau voor verschillende lichaamsdelen in kaart gebracht. In de meeste gevallen wordt tijdens de behandeling een warm prikkelend gevoel geconstateerd. Na afloop van een laser ontharings-behandeling kan een lichtrode uitslag zichtbaar zijn, welke snel weer verdwijnt.

Bekijk deze video voor hoe een laser ontharings behandeling in zijn werk gaat:

Is laser ontharen gevaarlijk?

Nee, het is niet gevaarlijk zolang je je houdt aan de regels voor, tijdens en na de behandeling. De meest voorkomende symptomen na een behandeling is huidirritatie in de vorm van roodheid, zwelling en zachte pijn. Een donkere huid heeft een hoger risico op schade bij laserontharing. Lees alles over de gevaren bij laser ontharen.

Wanneer je laser ontharen laat uitvoeren door een niet-gecertificeerde behandelaar, kan laser ontharing verbrandingen of littekens op de huid opleveren. Om zoveel mogelijke gevaren te vermijden is het advies om altijd een praktijk te kiezen met goede referenties, reputatie en met goed opgeleide behandelaars.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?

Laser ontharen is duurder dan scheren of waxen, maar de verminderde lichaamsbeharing blijft wel langer. Het is een lang proces waarbij meerdere behandelingen nodig zijn over een langere periode.

Bepaalde technieken (IPL, SHR) werken niet op elke huid. Lees de voor- en nadelen van laser ontharen.

Hoeveel laser behandelingen zijn er nodig?

Gemiddeld heb je 6 tot 8 behandelingen nodig om je met laser te ontharen. Hoe rekening met 5-6 weken pauze tussen elke laserbehandeling. Bij een behandeling met IPL heb je over het algemeen meer behandelingen nodig.

Lees hier tips hoe je je het beste voorbereid voor maximaal resultaat van elke laser behandeling.

Wat is de beste periode om te laten laser- of ipl ontharen?

De winter is de beste periode voor ontharen via IPL of laser. Om verstoringen van de huid zoals pigment-verschuivingen te voorkomen mag je de behandelende plekken namelijk zes weken vooraf, tijdens en achteraf niet blootstellen aan zon. Lees meer over beste periode laser of ipl ontharen

Wat kost laser ontharen?

Laser en IPL ontharen is niet goedkoop, met de kant tekening dat IPL over het algemeen wel goedkoper dan laser. Maar met laser ontharen kies je wel voor een (bijna) permanente ontharings oplossing zodat je nooit meer hoeft te scheren of te waxen. Hier bespaar je al in tijd en geld.

Bereken nu zelf wat je aan tijd en geld kwijt bent aan scheren >

Wordt laser ontharen vergoedt door zorgverzekering?

Alleen laser ontharen in het gezicht of hals van een vrouw waarbij er sprake is van overmatige haargroei in het gezicht wordt vergoed door je zorgverzekering. En dan alleen in een aanvullend pakket. Check hier of jouw zorgverzekering het vergoedt.

Hoe vind ik een goede praktijk in laser ontharen?

Het vinden van een goede praktijk waar je terecht kan voor laser ontharen is geen sinecure. Het is toch je lichaam en er bestaat altijd een (kleine) kans dat de behandeling niet goed gaat. Veel praktijken zijn aangesloten bij ANBOS of NVH. Kijk hier voor een overzicht van laser ontharen praktijken in Nederland.

Verder lezen?

Wil je meer weten over laser ontharen?
Boek dan een vrijblijvend informatie gesprek bij jouw in de buurt.

Hoe lang blijft haar weg met laseren?

Gemiddeld heb je 6 tot 8 behandelingen nodig om je met laser te ontharen. Met IPL heb je meer behandelingen nodig. Dan kan het voor2 a 3 jaar over langer wegblijven. Veel mensen komen elk jaar terug om het bij te werken. Hoe en wanneer de haren terug groeien is afhankelijk van de huid.

Is laseren slecht voor je?

Laser ontharen is niet slecht voor je. Wel kan je een allergische reactie hebben afhankelijk van je huid en gevoeligheid. je draagt altijd een beschermende bril. Daarnaast is het van belang dat je allen een laser behandeling laat uitvoeren door een specialist.

Is ontharen met laser gevaarlijk?

Ontharen met laser is niet gevaarlijk zolang de regels en voor geschreven protocol gehouden wordt. Wanneer je laser ontharen laat uitvoeren door een niet-gecertificeerde behandelaar, kan laser ontharing verbrandingen of littekens op de huid opleveren.

Kan je door laseren kanker krijgen?

Door laser ontharen kan je geen kanker krijgen. Er zijn geen studies of gevallen bekend waaruit is gebleken dat mensen dodelijke ziektes of aandoeningen hebben opgelopen als resultaat van laseren. Wel is het zo dat overmatig laseren niet goed is voor je huid.

Hoe definitief is definitief ontharen?

Definitief ontharen is in de praktijk niet 100% definitief. Je bent voor een langere tijd verlost van je haar op je huid. Er zijn cliënten die 5 jaar niet hoeven te scheren na een kuur van laserontharing.

Hoe vaak laseren voor resultaat?

Voor een goed resultaat van laseren moet je 6 tot 8 behandelingen ondergaan. Dit heeft te maken dat je haar niet allemaal op hetzelfde moment groeit en je dus meerdere behandelingen nodig hebt om alle haren te laseren. Met IPL heb je meer behandelingen nodig, reken op 8 tot 15.

Hoe snel resultaat na laseren?

Bij elke behandeling worden er haarzakjes vernietigd waardoor er geen nieuwe haar meer terug groeit. Na drie à vier behandelingen wordt het resultaat echt zichtbaar omdat er dan kale plekken op de huid ontstaan. Voor het optimale resultaat raden we u aan om het behandelingstraject compleet af te ronden.

Hoe ziet je huid eruit na laseren?

Na afloop van een laser ontharings-behandeling kan een lichtrode uitslag zichtbaar zijn, welke snel weer verdwijnt.

Kun je definitief ontharen?

Je kan definitief ontharen met elektrisch ontharen. Ontharen met laser of IPL is niet 100% definitief. De haartje komen na en tijd weer terug. Bij elektrisch ontharen worden de haarzakjes echt vernietigd waardoor er geen haartje meer kunnen groeien.

Hoeveel laserbehandelingen heb je nodig ontharen?

Het aantal laserbehandelingen varieert per persoon, maar reken op 6 tot 8 behandelingen. Bij elke behandeling worden enkel de actieve haren verwijderd en zullen de reeds nog inactieve haren in de vervolgbehandelingen worden vernietigd.

Wat is de beste permanente ontharing?

De beste methode van permanente ontharing is elektrisch ontharen. Dit is behoorlijk kostbaar dus veel mensen kiezen voor laser.

Header afbeelding afkomstig van Freepik