wat-is-beter-laser-of-ipl-ontharen-01

Wat is beter: Laser of IPL ontharen?

Laser- en IPL-behandelingen zijn beide zeer populaire vormen van permanente ontharing. Veel mensen vinden het alleen moeilijk te kiezen tussen deze twee ontharingstechnieken:

 • Laser en IPL zijn allebei even goed in het verwijderen van haar.
 • Laser en IPL zijn allebei effectief bij het verwijderen van haar.
 • Laser en IPL gebruiken beide een vergelijkbare techniek.

Hoewel IPL en laser de meest gebruikte ontharingstechnieken zijn, is het toch belangrijk om te weten wat de verschillen zijn. Het zijn beide veilige en snelle ontharingstechnieken die je huid maanden lang glad houden.

Na het lezen van dit artikel weet je welke  voor ontharingstechniek voor jou het meest geschikt is, door je de verschillen tussen de twee technieken te laten zien.

Wat is IPL ontharen?

IPL is een populaire ontharingsbehandeling die helpt de haren te doden, zodat ze niet terugkomen. In tegenstelling tot laser ontharing, gebruikt IPL geen laser maar een xenon flitslamp die meerdere lichtpulsen achter elkaar geeft met verschillende golflengtes. Terwijl laserapparaten één enkele gefocusseerde golflengte uitsturen om de absorptie van follikels te maximaliseren, kan met IPL grotere haar oppervlakken in 1 keer behandeld worden.

IPL is meestal goedkoper dan laserbehandelingen en werkt het beste voor mensen met donker haar. Dit omdat mensen met donkerder en dikker haar het licht veel beter absorberen, met een uiteindelijk een beter resultaat.

IPL is een effectieve manier om haar over een langere periode te reduceren, maar omdat het niet zo geconcentreerd is, kan het meer behandelingen vereisen dan laserontharing om dezelfde resultaten te krijgen.

Voordelen IPL ontharen

 • Het is minder pijnlijk dan andere ontharingsmethoden.
 • Het sterke licht vernietigt snel de wortel van het haar.
 • Het is heel precies, het heeft invloed op het haar en niet op de huid.
 • Behandelingen nemen niet veel tijd.
 • Goedkoper dan laser ontharing.

Nadelen

 • Niet effectief op witte, lichte of grijze haren.

Wat is laser ontharen?

Het belangrijkste verschil tussen IPL en laser is dat laser een enkele precieze golflengte van licht produceert die dieper in de huid zal gaan om de basis van de haarzakjes te doden. De individuele kleine zaps worden gericht op een specifiek haar in plaats van op een grote groep in één keer.

Ontharen met laser is over het algemeen de snelste en meest efficiënte vorm van ontharing vanwege de hitte en intensiteit van een enkele laser. Een behandeling met laser werkt het beste met mensen met donker of grof haar, maar kan nog steeds effectief werken voor de meeste andere haarkleuren.

Ontharen met laser is misschien de duurdere optie, de haarreductie zal langer blijven.

Voordelen

 • Langdurige vermindering van haar na minder behandelingen
 • Snel
 • Nauwkeuriger
 • Meer geschikt voor mensen met een donkerdere huid

Nadelen

 • Werkt minder goed bij mensen met heel licht haar of dun haar

Laser ontharen versus IPL ontharen

Velen stellen dat laser de beste keuze is tussen IPL en laser. Hier is een vergelijking van de twee:

 • IPL is de meer betaalbare optie, maar er zijn mogelijk meer behandelingen nodig voor eenzelfde resultaat als met laser.
 • Laser is nauwkeuriger omdat het specifieker gericht is op individuele haren.
 • Elke puls van de laser duurt een fractie van een seconde, dus de behandeltijden zijn snel.
 • Beide kunnen dezelfde gebieden behandelen.
 • IPL kan een groter gebied in 1 keer behandelen
 • Laser is meer geschikt voor het behandelen van donkere huidtinten.
 • Hoewel dit sterk afhankelijk is van je lichaamstype, vinden de meeste mensen IPL-behandelingen minder pijnlijk.
 • De hogere intensiteit van lasers maakt ze beter in het verwijderen van zeer dikke haren, hoewel top-of-the-line IPL-producten vergelijkbare resultaten bieden.
 • Individuele IPL-behandelingen kosten minder tijd, maar laserontharing toont betere resultaten in minder sessies.
 • Over het algemeen is IPL effectiever in het behandelen van grote oppervlakken, terwijl lasers beter zijn voor gelokaliseerde ontharing.

Zowel laser als IPL gebruiken licht om de haarfollikel te vernietigen en verdere groei te voorkomen. Het soort licht en de technologie die gebruikt wordt om het licht af te geven zijn echter heel verschillend. Vandaar dat de behandelingen, het proces, en de resultaten niet hetzelfde zijn. Laten we de vergelijking tussen laser en IPL onder de meest gevraagde segmenten bekijken.

De technologie

Zoals gezegd is het belangrijkste verschil tussen laser en IPL de soort licht. Lasermachines geven een heel specifieke soort lichtgolflengte die gericht en geconcentreerd is. De golflengte van het licht die naar één richting gaat, creëert een sterk en zeer effectief licht.

IPL machines geven een breed scala golflengten om een enkele lichtflits te maken, zoals een flits op een fototoestel, die een groter gebied bestrijkt. Dit vermindert de kracht van de behandeling en geeft minder effectieve resultaten.

 • IPL: niet zo krachtig
 • LASER : krachtiger en doeltreffender

Doelgebied

Wanneer het licht de huid binnendringt, wordt het geabsorbeerd door het melanine pigment in de haarfollikel. De absorptie van het licht verhit het haarzakje en onderbreekt de haargroeicyclus. Geconcentreerd licht in laser vindt het doel en schiet de haarfollikel aan. Met het effectieve directe licht wordt alleen het haarzakje door de laser geraakt. Terwijl daarentegen IPL met een breder en verstrooid licht schiet, kan de kritieke temperatuur voor de haarfollikel niet zo gemakkelijk bereikt worden. Het grootste deel van de energie wordt geabsorbeerd door de kleinere, meer oppervlakkige doelen.

 • IPL: Ongericht gericht op een groot gebied
 • LASER : Nauwkeurig gericht op haarzakje

Veiligheid op de huid

Bij het gebruik van verstrooid licht zorgt IPL er ook voor dat het omringende weefsel het licht absorbeert. Hoewel het licht niet zo gericht is als een laser, moet je voor het verwarmen van diepere doelen bij IPL hogere energieniveaus gebruiken. Deze energie wordt ook door het omringende weefsel geabsorbeerd. En het kan leiden tot huidbeschadiging zoals verbranding, hyperpigmentatie, blaarvorming en littekenvorming. Met laser, omdat slechts één gerichte golflengte wordt gebruikt, treedt diepere penetratie op. De energie richt zich direct op het haarzakje en wordt niet geabsorbeerd door andere chromoforen op de weg van de straal, zodat de omringende huid onaangetast blijft.

 • IPL: haar en omringende huid beschadigd
 • LASER : Alleen haar beschadigd

Aantal benodigde sessies

Haar groeit in verschillende cycli. En laser en IPL kunnen alleen de haarfollikels in een bepaald stadium, de anagene fase genoemd, behandelen.

Omdat de laser niet kan bepalen welk haar zich in welk stadium van de groeicyclus bevindt, kan de laser alleen de 10% van de huidige haarfollikels vernietigen. Vandaar dat het advies is om 6-8 sessies laserontharing te ondergaan voor het beste resultaat.

IPL werkt met zwakker en verstrooid licht. Het geeft geen precieze doelopname zoals de laser. Vandaar dat bij elke sessie minder haarfollikel vernietigd kunnen worden, waardoor je meer sessies nodig hebt.

 • IPL: meer sessies
 • LASER: minder sessies

Behandelingstijd

Omdat de lichtstraal die bij een laserbehandeling gebruikt wordt zeer geconcentreerd en doelgericht is; is één stoot met een laser op het gebied voldoende voor het resultaat. De IPL apparaten hebben een groter kussen voor de behandeling en het lijkt misschien alsof de sessie sneller klaar kan zijn omdat de kop van het apparaat groter is. Maar omdat het licht zwakker is, moet de behandelaar hetzelfde gebied vaak meer dan eens behandelen. Wat ertoe leidt dat je sessie langer duurt dan met laser.

 • IPL: Snellere sessies – langer om resultaat te merken
 • LASER : Langere sessies – sneller resultaat

Kosten

Laser vereist meer geavanceerde technologie en de machines zijn duurder en kosten tot 100.000 pond in de prijzen van 2020. Maar zoals we al zeiden, heb je voor goede resultaten meestal meer sessies nodig en is de kans groter dat je op de lange duur meer voor IPL uitgeeft.

 • IPL: goedkoper
 • LASER : duurder

Veiligheid

Omdat laser een sterkere lichtstraal gebruikt, zou je kunnen denken dat de IPL veiliger is. Maar laser richt zich alleen op de haarfollikels en tast, in tegenstelling tot IPL, het omringende huidweefsel niet aan. IPL is niet zo sterk als laser en zal dus meer sessies nodig hebben. Daardoor wordt je huid meer belast en is ze meer tijd kwijt aan genezing. Eén schot over het gebied lijkt misschien veiliger dan laser, maar zoals gezegd moet je om dezelfde resultaten te krijgen hetzelfde gebied meer dan eens behandelen waardoor je huid meer aan licht wordt blootgesteld dan bij laser.

 • IPL: huid meer blootgesteld
 • LASER : huid minder blootgesteld

Pijnniveau

Op technisch niveau geldt: hoe geconcentreerder het licht, hoe sterker u het kunt voelen. Vandaar dat IPL-machines minder pijn lijken te veroorzaken. Moderne lasermachines zijn echter ontworpen om zo comfortabel mogelijk te zijn voor de klant. Ze zijn uitgerust met een koelsysteem dat constant koele lucht blaast op de huid waar de laser wordt gebruikt. Dit vermindert de pijn aanzienlijk. De meeste clinici gebruiken ook vochtige doekjes om het gebied schoon te maken. Als uw huid vochtiger is, werkt de koellucht veel sterker.

Veel van onze cliënten melden dat ze geen pijn voelen tijdens hun laserbehandeling. Als u een lage pijntolerantie heeft, kunt u uw behandelaar ook altijd vragen om verdovende crème te gebruiken.

 • IPL: minder pijnlijk
 • LASER: pijnlijker

Geschiktheid voor huid- en haartypes

Zowel laser- als IPL-apparaten zijn zeer gevoelig voor huidskleur en melanine. Dat betekent dat het moeilijk is om een donkere huid te behandelen. Onze FDA-goedgekeurde lasers van medische kwaliteit zijn echter geschikt voor alle huidtypes op de Fitzpatrick-huidschaal. En kunnen ook gebruikt worden op bruine en donkere huid.

 • IPL: Schade aan de omliggende huid en pigment op donkere huid betekent IPL vermijden
 • LASER : Nd-Yag lasers zijn speciaal ontworpen om op donkere huidtypes te werken

Het kiezen van de best passende ontharings methode

Om te bepalen welke ontharingsmethode het beste bij je past, moet je kijken naar je haartype en huidtint. Bepaalde combinaties kunnen beter behandeld worden met laser.

Houd ook rekening met het gebied dat je wilt laten behandelen en de daarbij horende aantal sessies. Hoe lang wil je te wachten voordat je resultaten ziet? Of ben kies je voor je meer behandelingen voor een lagere prijs?