Wat betekent het FDA keurmerk in laser ontharen?

FDA staat voor Food and Drug Administration en is het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten dat onder meer de kwaliteit en de behandeling van medische producten en cosmetica controleert. De FDA zorgt ervoor dat de regels in de Public Health Service Act worden nageleefd.

fda-approved-definitief-ontharen

Onder medische producten vallen ook de apparatuur waarmee laser of IPL ontharing wordt uitgevoerd. De FDA keurt de apparatuur en wordt door fabrikanten en praktijken vaak als keurmerk gebruikt wat moet laten zien dat de gebruikte apparatuur veilig is en geen brandwonden of andere schade toebrengt aan de huid.

Uit de tekst op de website van de FDA blijkt helaas dat de fabrikanten de FDA certificering als breed begrip interpreteren. Zo blijkt dat fabrikanten laser ontharen als pijnloos omschrijven wat in de meeste gevallen niet zo is. Ook wordt er gesproken van permanente ontharing terwijl er in veel gevallen sprake is van permanente reductie van lichaamshaar. De FDA zegt hier het volgende over:”Several manufacturers received FDA permission to claim, “permanent reduction,” NOT “permanent removal” for their lasers. This means that although laser treatments with these devices will permanently reduce the total number of body hairs, they will not result in a permanent removal of all hair.

De FDA verbiedt de beoefenaars en de fabrikanten van laser ontharing apparatuur te claimen dat zij permanent zijn, omdat het niet is. De fabrikanten van deze apparatuur hebben de beschrijving van hun resultaten veranderd in “langdurig”.

De enige echte permanente ontharing methodiek is elektrolyse. Omdat elektrolyse per afzonderlijke haar wordt uitgevoerd, met behulp van een kleine naald met elektrische stroom, is het veilig om te zeggen dat de individuele haarfollikel die behandeld wordt permanent verwijderd zal worden.

Ook is de ervaring van uw ontharingspecialist in het ontharen en het gebruik van de apparatuur een zeer belangrijke factor in het succes van de behandeling en het uitblijven van schade aan uw lichaam.

Dus ziet u het FDA keurmerk weet dan dat de apparatuur van goede kwaliteit is, maar dat echt permanente ontharing (dus 100% haarvrij) alleen met elektrolyse kan plaatsvinden. Bent u tevreden met 90% dan is laser ontharen uitermate geschikt voor u.