IPL of laser ontharen thuis? Lees eerst alle info

Je hebt gehoord of gelezen over laser ontharen thuis en mogelijk heb je eens een behandeling gedaan in een salon. In dit artikel leggen we uit wat thuis laser ontharen is, wat de verschillen zijn met een behandeling in een salon, wat het kost en andere belangrijke informatie.

Kan je thuis laser ontharen?
Waarin verschilt IPL van laser ontharen?
Waarom kan je thuis alleen IPL ontharen en niet laser?
Is thuis IPL ontharen effectief?
Wat is het verschil tussen thuis of bij een salon IPL ontharen?
Moet je thuis vaker IPL ontharen?
Wanneer niet thuis IPL ontharen?
Is thuis IPL ontharen gevaarlijk?
Wat is het beste IPL-apparaat voor thuis?

Kan je thuis laser ontharen?

Thuis laser ontharen kan met de IPL lichtflits techniek. IPL staat voor Intense Pulse Light. Dit is een andere techniek dan laser maar beiden hebben wel het effect van langdurige ontharing. 

Heel veel ontharing professionals en salons werken met professionele IPL ontharingsapparaten. Een thuis IPL ontharingsapparaat is eigenlijk een minder krachtige versie van zo’n professioneel apparaat. En dat komt ook met een flink lager prijskaartje. 

Dus als een website refereert aan laser ontharen thuis, gaat het hier over IPL techniek en niet laser.

Waarin verschilt IPL van laser ontharen?

Zoals gezegd kan je thuis alleen IPL ontharen. Er zijn geen apparaten te koop voor thuisgebruik die werken met een laser zoals diode. Maar is IPL ontharen dan minder of slechter dan laser ontharen? IPL ontharen is niet minder of slechter dan laser ontharen maar er zijn wel een aantal verschillen:

 • IPL is de betaalbare optie, maar er zijn mogelijk meer behandelingen nodig voor eenzelfde resultaat als met laser.
 • Over het algemeen is IPL effectiever in het behandelen van grote oppervlakken, terwijl laser nauwkeuriger is omdat het specifieker gericht is op individuele haren.
 • Beide kunnen dezelfde gebieden behandelen.
 • Laser is meer geschikt voor het behandelen van donkere huidtinten.
 • Hoewel dit sterk afhankelijk is van je lichaamstype, vinden de meeste mensen IPL-behandelingen minder pijnlijk.
 • Individuele IPL-behandelingen kosten minder tijd, maar laserontharing toont betere resultaten in minder sessies.

Lees meer over de verschillen tussen IPL en laser.

Waarom kan je thuis alleen IPL ontharen en niet laser?

Alle thuis ontharingsapparaten gebruiken de IPL techniek. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

 • Er zijn (bijna) geen fabrikanten die laser ontharings techniek in een apparaat voor thuisgebruik in de verkoop hebben.
 • Laser techniek is een stuk complexer waardoor de apparatuur een stuk duurder is. Ontharingsapparaten die werken met laser techniek (zoals diode) kosten minimaal €6000,-. Voor thuisgebruik is dit behoorlijk kostbaar in aanschaf maar ook in onderhoud.
 • Laser techniek is best gevaarlijk en moet alleen onder deskundige begeleiding gedaan worden.

Er zijn wel ontwikkelingen gaande zoals de Tria Hair Removal Laser 4X en de CurrentBody Skin Laser Hair Removal Device.

Is thuis IPL ontharen effectief?

De effectiviteit van thuis IPL (en ook laser) ontharen is heel erg afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt in combinatie met je huidskleur en de kleur van je lichaamshaar.

De meeste IPL apparaten werken het beste als er een flink contrast is tussen de huidskleur en kleur van de haren. Zo zijn de Braun en Philips IPL ontharingsapparaten minder geschikt voor een donkere huidskleur of blond en grijs haar.

Braun IPL apparaten effectief op:

Philips IPL apparaten effectief op:

Maar niet getreurd, er zijn IPL apparaten op de markt die juist goed werken op donkere huidskleuren zoals de Silk’n Infinity.

Silk’n Infinity IPL apparaten effectief op:

Daarnaast zijn IPL apparaten voor thuisgebruik minder krachtig dan de professionele versies. De hoeveelheid kracht/energie van professionele apparatuur is zoveel groter dat het gevaarlijk zou zijn voor ‘niet professionals’ om thuis te gebruiken. 

Thuisapparatuur is mede om veiligheidsredenen minder krachtig, waardoor je misschien wat meer behandelingen nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Bijkomend voordeel is wel weer dat je minder kans maakt op bijwerkingen zoals brandwonden en pigmentvlekken.

De Philips Lumea IPL vermindert de haargroei met meer dan 75% na vier tweewekelijkse behandelingen. Bij herhaling van de behandeling (elke 4-8 weken, afhankelijk van individuele haargroei) blijven je benen maximaal acht weken glad. 

Wat is het verschil tussen thuis of bij een salon IPL ontharen?

IPL ontharen kun je dus thuis doen of bij een salon. We bespreken hieronder de belangrijkste verschillen.

 • Kosten – IPL ontharen met een thuisapparaat is vele malen goedkoper dan bij een salon. Een volledige behandeling van je bovenarmen zal evenveel kosten als de aanschaf van het beste IPL thuis ontharingsapparaat (de Philips Lumea Prestige voor €599,-).
 • Eenmalig versus terugkerend – De aanschaf van een IPL ontharingsapparaat voor thuis is een eenmalige aankoop. Vervolgens kan je onbeperkt aantal behandelingen uitvoeren. Bij een salon betaal je per behandeling.
 • Gemak (1) – Thuis IPL ontharen is makkelijk. Bij een salon ben je veel meer tijd kwijt. Denk aan afspraak maken, reizen, wachten en dan pas de behandeling zelf.
 • Gemak (2) – Voor anderen zal bij een salon ontharen gemakkelijker zijn (niks zelf hoeven doen).
 • Laser of IPL – Bij een salon heb je mogelijk wel de keuze uit IPL of laser ontharen.
 • Aantal behandelingen – De apparatuur bij een salon is krachtiger waardoor je bij thuis ontharen vaak meer behandelingen nodig hebt. Philips adviseert 4 tot 5 behandelingen om de 2 weken om significante haarreductie te zien.
 • Advies – Bij een salon werk je met professionals die je ook adviseren. Wanneer je kiest voor thuis IPL ontharen hebben Braun en Philips uitgebreide gebruikshandleidingen. Philips heeft een app met stap-voor-stap begeleiding en ondersteuning om je vertrouwd te maken met je behandelingen. Je kunt ook een persoonlijk behandelplan maken, behandelingen en afspraken bijhouden, herinneringen ophalen en de apparaatinstellingen bekijken.

De Philips smartphone app geeft tips, advies en begeleidt de gehele behandeling.

Uiteindelijk gaat het er niet om het antwoord te vinden op de vraag ‘werkt thuis IPL ontharen’, maar om uit te zoeken welke optie het beste bij jou past.

Moet je thuis vaker IPL ontharen?

Een IPL of laserbehandeling in een beautysalon gebeurt met een krachtiger apparaat waardoor het blijvend effect van haarvermindering groter is. Je hebt dus minder behandelingen nodig dan met een thuis IPL ontharingsapparaat. 

Philips adviseert 4 tot 5 behandelingen om de 2 weken om significante haarreductie te zien. 

Volgens de richtlijnen van Braun heb je 4 tot 12 wekelijkse behandelingen nodig om een ​​aanzienlijke haarvermindering te zien. Als je eenmaal glad bent, ga je terug naar elke 1 of 2 maanden een sessie.

Wanneer niet thuis IPL ontharen?

IPL thuis ontharen is niet voor iedereen geschikt. Een IPL behandeling op een te donkere huid kan deze bijvoorbeeld beschadigen. Verder is IPL ontharen ongeschikt als:

 • Je zwanger bent, borstvoeding geeft of jonger bent dan 18 jaar, aangezien het apparaat hiervoor niet getest is.
 • Je een huidkanker of precancereuze beschadigingen (bijv. nevi of veel moedervlekken) hebt (gehad).
 • Je huid onlangs kunstmatig of natuurlijk gebruind is. Voorkom ook onbeschermde blootstelling aan direct zonlicht na uw IPL-behandeling.
 • Je een chronische medische aandoening hebt. Als je een chronische huidziekte (bijv. psoriasis of vitiligo) of de huid is beschadigd op de plekken die je wilt behandelen.

Weten of IPL ontharing geschikt voor je is? Doe de gratis test

Neem bij twijfel contact op met je huisarts of lees de gebruikershandleiding van het IPL apparaat.

Is thuis IPL ontharen gevaarlijk?

Thuis IPL ontharen is niet gevaarlijk, zolang je de regels en adviezen volgt in de handleiding voor voor, tijdens en na de behandeling. De meest voorkomende symptomen na een behandeling is huidirritatie in de vorm van roodheid, zwelling en zachte pijn. Een donkere huid heeft een hoger risico op schade bij laserontharing. Hieronder de belangrijkste tips:

Voor de behandeling
Verwijder overtollige haargroei voorafgaand aan de behandeling door te scheren, de haartjes kort te trimmen (bijvoorbeeld op de bovenlip) of te epileren. Haartjes die boven de huid uitsteken, nemen licht van ontharingsapparaat op en worden daardoor warm, wat een onaangename geur en verontreinigingen op het apparaat kan veroorzaken. Vermijd het gebruik van ontharingscrème, omdat dit in combinatie met IPL irritatie kan veroorzaken.

Tijdens de behandeling
Pas tijdens de behandeling de juiste lichtintensiteit aan op basis van jouw huidskleur. Je kunt de intensiteit van de lichtflitsen tijdens de behandeling naar wens aanpassen. 

Na de behandeling
Na afloop is het veilig om lotion, deodorant, vochtinbrengende crèmes of cosmetica te gebruiken op de behandelde gebieden.

Lees meer tips over hoe je het maximale haalt uit je IPL ontharingsbehandeling.

Wat is het beste IPL-apparaat voor thuis?

We hebben de 4 beste IPL-apparaten voor thuis ontharen op een rijtje gezet. De winnaar is de Philips Lumea Prestige IPL.

 1. Philips Lumea Prestige IPL – Beste overall (vanaf €345) – Score 8,9 Kieskeurig.nl
 2. BRAUN Silk Expert Pro 5 IPL – Snel en zeer veilig (vanaf €365) – Score 8,7 Kieskeurig.nl
 3. Silk’n Infinity – Voor alle huidtinten (licht tot heel donker) (vanaf €190)
 4. Smoothskin Bare+ – Snel en betaalbaar voor een lichte tot medium huid (€220)

Heb je nog vragen of zijn zaken nog onduidelijk? plaats dan een comment onder dit artikel en we zullen je vraag beantwoorden / informatie toevoegen aan deze pagina.