Laser ontharings apparatuur wordt steeds veiliger
Goede laser ontharen apparatuur en kennis van het gebruik zijn de minimale vereiste bij laser ontharen. Wilt u ontharen met laser lees dan hier alles over veilig gebruik van laser ontharen.
Laser ontharen bestaat al sinds 1960 en werd ontwikkeld door Theodore H Maiman. Zijn versie was alleen inefficiënt en langzaam. Haargroei werd wel minder maar ging vaak gepaard met flinke brandwonden. Door de jaren heen is de techniek sterk verbeterd en is de kans op schade aan de huid tot het minimum beperkt.
Maar het blijft een laser en kan dus schade aanrichten aan de huid. Daarom wordt er door leveranciers veel aandacht besteed aan de veiligheid van laser ontharings apparatuur en gedegen kennis van de apparatuur en het gebruik ervan.
Veiligheid laser ontharing apparatuur
Het blijft een probleem binnen laser ontharen dat het gebruik van ondeugdelijke apparatuur, met of zonder de verplichte CE-markering, nog steeds mogelijk is. Een apparaat met een CE-markering is een teken dat het apparaat veilig is, maar het zegt niets over de kwaliteit van het product of de wijze van produceren of in welke mate het product resultaten oplevert.
Als dat nog niet genoeg is vindt er ook misbruik plaats van het CE beeldmerk dat veel lijkt op het China Export beeldmerk. Is dit toeval?
Veel gehoorde gebreken in ondeugdelijke laser ontharings apparatuur zijn:
- Onjuiste pulsduur en pulsgrootte
- Mogelijkheid van inwateren van de elektrische voeding
- Te hoge druk van het koelsysteem
- Niet homogene energiedistributie in het kristal
Bovenstaande gebreken kunnen leiden tot schade aan uw huid en zo mogelijk brandwonden.
Lijst met veilige laser ontharen apparatuur
ANBOS is van mening (mede op basis van een onderzoeksrapport van Sentix Stralingszorg en signalen uit de branche) dat het toezicht op laser ontharings apparatuur onvoldoende is. Daarom heeft ANBOS het initiatief genomen om criteria uit te werken voor een quick scan van zogenoemde energy based devices (EBDs).
Onder EBD apparaten vallen alle apparatuur waarmee laser of IPL behandelingen worden uitgevoerd.
Dit had moeten resulteren in een witte lijst met alle laser en ipl ontharing apparaten die geschikt zijn en niet schadelijk voor gebruik. Alleen de witte lijst lijkt niet meer te bestaan en is verwijderd van de ANBOS website. Dus tot die tijd hebben we ons eigen lijstje samengesteld op basis van onderzoeken, gebruik en ervaringen binnen de branche:
De Lightsheer DUET en Soprano ICE zijn de lasers die het meest gebruikt worden, goed resultaat geven en een pijnloze behandeling.
Lightsheer DUET is de “Gouden Standaard” op het gebied van laser ontharen. Het LightSheer DUET diode lasersysteem (FDA goedgekeurd) is speciaal ontworpen voor effectief en permanent ontharen. Dankzij de allernieuwste technologie en de geavanceerde krachtige diode laser met 810 nm golflengte is de LightSheer DUET ongeëvenaard als het gaat om veilige en effectieve laserontharing op een efficiënte manier.
De LightSheer is ruim 75% sneller dan een gemiddelde ontharingssessie en zorgt met het unieke HIT en de ChillTip technologie voor een pijnloze behandeling. De LightSheer is een slimme en economische keuze: u bespaart tijd en geld.
In 2015 is de Soprano ICE Diode laser uitgeroepen tot beste medische ontharingslaser en is ook FDA goedgekeurd. De Soprano ICE laser is de minst pijnlijke, meest snelle en veiligste Diode laser van dit moment, die bovendien gedurende het hele jaar gebruikt kan worden. De SHR-techniek maakt het ontharen nagenoeg pijnloos en bovendien geschikt voor alle huidtypes en haartypes. Ontharen was nooit eerder zo effectief en comfortabel.
Gedegen kennis laser apparatuur vereist
Naast goede apparatuur dient u ook te letten op de kennis en ervaring van uw behandelaar met het gebruik van het apparaat. Zonder de goede kennis kan verkeerd gebruik van de apparatuur nare gevolgen hebben.
De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten is voorstander om het gebruik van ontharing apparatuur en het uitvoeren van laser- en IPL behandelingen alleen voor te behouden voor artsen of gecertificeerde huidtherapeuten. Dit advies wordt deels overgenomen door de rijksoverheid.
Het Sentix-rapport Licht op de Zaak heeft daarentegen aangetoond dat gekwalificeerde schoonheidsspecialisten onder voorwaarden ook uitstekend veilige behandelingen kunnen uitvoeren met deze apparatuur.
De ANBOS (Algemene Nederlandse Branche Organisatie Schoonheidsverzorging) heeft een systeem van waarborgen ingericht waarbinnen de bevoegde en bekwame schoonheidsspecialist op een veilige manier kan werken met IPL- of laser apparatuur:
- Specialisatie IPL/Laser waarbij leden iedere 3 jaar een verplichte nascholing moeten volgen.
- Richtsnoer Ontharingstechnieken dat beschrijft hoe de ondernemer moet werken om te voldoen aan eisen van hygiëne, veiligheid, arbeidsomstandigheden en juiste voorlichting aan de klant.
- ANBOS-leden voldoen aan de verplichtingen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).