Tips voor pijnloos epileren

Epilators is voor velen een stap te ver, omdat de men zegt dat de pijn best wel heftig is. Wat als ik zeg dat je die pijn kunt verminderen en kunt epileren wanneer je maar wilt, zonder dat je je ziel hoeft te smeken om de pijn te verdragen?

Pijnvermindering is mogelijk bij een epilator ontharingsbehandeling. Daarom hebben we in dit artikel de best beproefde trucs voor je om pijnloos te ontharen met een epilator.

Hoe werkt een epilator om ongewenst haar te verwijderen?

Het hoofdgedeelte van een epilator bevat roterende spoelen waaraan een pincet is bevestigd. Bovendien zorgen de roterende spoelen ervoor dat de huid strak wordt getrokken en de haren bloot komen te liggen, terwijl het pincet de haren pakt en ze vanaf de wortel verwijdert door ze eruit te trekken.

Is ontharen met een epileerapparaat echt pijnlijk?

Helaas wel, epileren is echt extreem pijnlijk. Het is zelfs pijnlijker dan harsen. Nu zou je je afvragen waarom, toch? Nou, het waxmateriaal hecht zich aan het huidoppervlak en pakt het haar zachter vast dan epilators. Ook duurt de pijn bij harsen alleen het moment dat je aan de haar trekt.

Epilators grijpen de haartjes echter direct bij de wortels door ze op het pincet te rollen. De haarwortels bevatten ook zenuwuiteinden die pijnsignalen naar de hersenen sturen. Als deze zenuwuiteinden worden gestimuleerd, krijg je een pijnsensatie die sterk genoeg is om je te laten gillen.

Omdat de pincetjes continu werken, voel je de pijn ook voortdurend.

Hoe epileer je zonder pijn?

De sleutel tot een vlekkeloze huid na het epileren is je erop voorbereiden en het goed doen. Hier zijn enkele epileertips voor een pijnloze zijdezachte huid:

Koop de juiste epilator
Epileer ’s avonds
Neem een warme douche of bad voordat je gaat epileren
Scrubben voor het epileren
Vooraf scheren
De huid strak trekken
Epileer in de tegenovergestelde richting van de haargroei
Epileren in de juiste hoek
Epileren op de laagste snelheid
Juiste kamertemperatuur
Ga voor een epilator met meer pincetjes
Epileer onder de douche
De routine volhouden

Koop de juiste epilator

Zoals bij elke ontharingsmethode moet je uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Doe wat onderzoek naar het beste epileerapparaat waarvan jij denkt dat het het goed voor je werkt – bepaalde epileerapparaten zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor de gevoelige huid, en ga van daaruit verder.

Epileer ’s avonds

Dit is vooral belangrijk als epileren nieuw voor je is of als je een gevoelige huid hebt. Als je ’s nachts epileert, zorg je ervoor dat je overdag geen ongemakkelijke of lelijke bultjes hebt.

Neem een warme douche of bad voordat je gaat epileren

Het nemen van een bad of douche met warm water helpt je haartjes te verzachten en opent de huidporiën. Epileren na het douchen maakt het ontharen makkelijker en vermindert de pijn van de epilator. Bovendien moet je huid schoon zijn voordat je gaat epileren, dus deze stap helpt je dat te bereiken.

Scrubben voor het epileren

Het verwijderen van dode huidcellen helpt de kans op ingegroeide haren te verkleinen als je haar terug begint te groeien. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van gezichtshaar met epileren: gebruik een scrub en zorg ervoor dat je gezicht schoon is en vrij van huidverzorgingsproducten en make-up voordat je begint.

Je kunt scrubhandschoenen of een scrubborstel gebruiken om de dode huidcellen te verwijderen. Veel van de Braun epilators komen met een scrubborstel. Voor het scrubben van het gezicht kun je de sonische reinigingsborstel gebruiken die bij de Braun Facespa 851 epilator wordt geleverd. 

Vooraf scheren

Als epileren nieuw voor je is, is twee tot drie dagen van tevoren scheren een goede start. Epileren werkt namelijk het beste als de haren die worden verwijderd niet langer zijn dan 5 mm. Hoe korter de haartjes, hoe minder pijnlijk het epileren.

De meeste epilators zijn verkrijgbaar met een scheer- en trimhoofd, zodat je niet afhankelijk bent van scheerapparaten. Bovendien kun je hem ook met water gebruiken – zodat je een knoeivrije scheerbeurt krijgt.

(tips gaan hieronder verder ..)


Silk-épil 9 – 995

Met de Silk-épil 9 – 995 krijg je naast de epilator ook scrubborstels, scheerkop, trimopzetstuk en de Braun FaceSpa voor je gezicht. Adviesprijs €155,-. Bekijk hele set bij Bol.com.


De huid strak trekken

De huid strak houden of trekken is een van de belangrijkste stappen van het epileren. Dit zorgt voor een vlak en strak huidoppervlak waar de epilator langs kan scheren, zodat hij het grootste deel van de haartjes in één beweging kan opvangen. Overal waar je huid los of zachter is, zoals bij je oksels of bovenbenen, trek je je huid strak tijdens het epileren. Onthoud, hoe minder bewegingen over de huid, hoe minder pijn het doet.

Epileer in de tegenovergestelde richting van de haargroei

Je moet ook proberen te epileren in de tegenovergestelde richting van de haargroei. Ja, het doet meer pijn op die manier, maar het is nodig zodat de epilator alle kleine haartjes oppakt en deze daadwerkelijk verwijdert.

Epileren in de juiste hoek

Als je je epileerapparaat te veel kantelt, kan dit leiden tot verkeerd trekken of afbreken van de haartjes. Als je de epilator voor het eerst op je huid plaatst, zorg er dan voor dat hij in een hoek van 90 graden recht naar buiten staat. Begin met een minder gevoelig gebied en ga langzaam door je epilator voorzichtig vast te houden en over de huid te leiden. De Braun en Panasonic epilator hebben een druksensor die je helpt om de juiste hoeveelheid druk in te stellen voor een comfortabele epileerervaring.

https://media6.ppl-media.com/mediafiles/ecomm/landingpage/1677669440_04.jpg

Epileren op de laagste snelheid

Ga niet te snel! Dit kan leiden tot het afbreken van de haartjes. Dus als je begint met epileren, zet je epilator dan op de laagste snelheidsstand. Op deze manier kun je dichterbij en gladder ontharen. Als je het gevoel te pakken hebt, kun je de snelheidsinstelling naar wens aanpassen.

Juiste kamertemperatuur

Je moet ook rekening houden met de kamertemperatuur, zodat je haar geen kippenvel krijgt als je aan het epileren bent. Bekijk verder hoe je de epilator op verschillende gebieden gebruikt en hoe gebruik je een epilator op het gezicht, lichaam en schaamhaar.

Ga voor een epilator met meer pincetjes

Een epilator met minder pincetjes zal harder moeten werken om grove haren te verwijderen en je zult de epilator ook een paar keer meer moeten laten glijden, waardoor je meer pijn krijgt. Houd dus rekening met het aantal pincetjes in een epilator voordat je tot aanschaf overgaat.

Een epilator met een groter aantal pincetjes zal meer haartjes in één keer pakken, waardoor de behandelingstijd en de pijn korter zijn.

De Panasonic ES-EY heeft 60 pincetten, dit zijn er 20 meer dan de Braun Silk-épil 9.

Epileer onder de douche

Als je epilator waterproof is, haal er dan het beste uit door onder de douche te epileren. Epileren onder de douche maakt het makkelijker voor de epilator om soepel over de huid te glijden, waardoor het gevoel en de irritatie afnemen. Denk eraan dat je huid druipnat moet zijn als je onder de douche epileert.

De routine volhouden

Onthoud dat het epileren van kleinere plekken minder pijnlijk is dan een grote hoeveelheid haar. Zodra je merkt dat je haar teruggroeit, epileer ze dan zoals je ziet. Wacht niet tot het haar helemaal is uitgegroeid. In het begin kun je één keer per week epileren en dan geleidelijk overgaan op één keer per drie weken. Dit zal ook helpen om de pijn in de loop der jaren te verminderen.