Epilator vs. harsen/waxen – Wat is pijnlijker?

Behalve individuele voorkeur is geen van beide technieken beter dan de andere.

Epilators zijn elektronische apparaten die elk haartje mechanisch helemaal uit de wortels trekken. Er zijn verschillende soorten epilators op de markt die met of zonder water gebruikt kunnen worden. Epilators kunnen worden gebruikt als je het te druk hebt om naar een salon te gaan en je het haar van je bovenlip of wenkbrauwen wilt verwijderen.

Harsen of waxen is een effectieve ontharingsmethode voor de armen en voeten omdat het het haar in grote hoeveelheden volledig van de haarwortel verwijdert. Hieronder volgen de verschillen tussen de twee methoden.

  • Benodigde tijd: Epilators verwijderen het haar sneller dan scheren en harsen.
  • Gemak: Epilators creëren geen plakkerige troep zoals harsen. Ze hoeven niet meer te worden ingesteld om te werken en zijn gemakkelijker op te ruimen. Sommige epilators kunnen met water gebruikt worden en zijn handig om tijdens het douchen te gebruiken. Sommige epilators kunnen echter ook zonder water gebruikt worden. Daarom zijn ze handig om overal te gebruiken.
  • Ongemak: Je kunt wat ongemak hebben bij zowel epilators als harsen, wat na verloop van tijd minder wordt.
  • Hergroei: De resultaten met beide methoden zijn langdurig, en het haar groeit mogelijk drie tot zes weken niet aan. Epilators kunnen echter slechts 0,5 mm lange haren verwijderen, terwijl harsen 2- tot 12 mm lange haren kan verwijderen. Daarom duurt het effect van epilators langer en duurt het langer voordat het haar tussen de sessies door weer aangroeit.
  • Duurzaamheid: Epilators zijn duurzaam en compact, in tegenstelling tot waxproducten. Harsen is echter kosteneffectief in vergelijking met epilators.
  • Bijwerkingen: De meeste bijwerkingen van harsen en epilators zijn vergelijkbaar. Iemand kan een paar uur na het gebruik van epilators pijnlijke bultjes en uitslag rond de poriën krijgen. Dit verdwijnt meestal na enige tijd. Als je een gevoelige huid hebt, kun je last krijgen van ernstige uitslag en steenpuisten. Je kunt ook last krijgen van ingegroeide haren na het gebruik van epilators en harsen. Je kunt het beste scrubben voordat je een epileerapparaat gebruikt om ingegroeide haren te voorkomen. Probeer bovendien strakke kleding te vermijden op het gebied dat onlangs geëpileerd is. Als je een gevoelige of allergische huid hebt, kun je meer last krijgen van blauwe plekken, uitslag of bloedingen op sommige gevoelige huidgebieden. Op dezelfde manier kun je tijdens het harsen, als je niet de juiste hygiëne in acht neemt, een risico lopen op huidirritatie, bloeding, folliculitis (ontsteking van de haarzakjes waaruit het haar groeit) of infectie. Bovendien kan je huid erg droog of pijnlijk worden als je het meerdere keren voor hetzelfde gebied moet doen.
  • Uiteindelijk zijn zowel epilators als harsen geweldige ontharingsmethoden voor een langdurig effect. Als je een extra gevoelige huid hebt, geen pijn kunt verdragen en extra voorbereiding niet erg vindt, dan kun je het beste kiezen voor traditioneel harsen. Als je echter wel wat pijn kunt verdragen en een snelle, gemakkelijke en handige duurzame gadget nodig hebt, dan zijn epilators een veel betere optie dan harsen. Er zijn verschillende soorten epilators, maar epilators met een pincet zijn effectiever.

Wat is pijnlijker?

Zowel epilators als harsen trekken de haartjes bij de wortel weg, dus ze zijn allebei even pijnlijk als scheren. Epilators kunnen in het begin pijnlijker zijn als je je normaal scheert of haarverwijderende crèmes of ontharingscrèmes gebruikt. Dit komt omdat bij scheren de haartjes meestal niet bij de wortel worden verwijderd, maar alleen aan het huidoppervlak. Na verloop van tijd groeit de haarwortel bij elke scheerbeurt weer aan en kunnen de haarzakjes vrij sterk worden.

Met harsen of epileren kan het voelen alsof je haar minder en fijner teruggroeit. Als je je haar lange tijd hebt geschoren, is het gunstig om al het haar er een keer af te harsen en dan de hergroei te epileren. Op deze manier kan epileren minder pijn doen.

Krachtige elektronische epilators kunnen wel 60 pincetjes hebben die bij elke beweging nieuwe haartjes uittrekken, net als bij harsen. Maar het proces van het aanbrengen van warme was, het indrukken en het snel verwijderen kan minder pijn doen. Het verzacht je huid en vermindert de roodheid van de huid.

Harsen doet weinig pijn en het is gemakkelijker dan epileren voor de eerste keer. Zowel waxen als epileren voelen anders aan. Sommige mensen raken snel gewend aan de pijn van de epilator en vinden het handiger dan harsen. Lees ook de tips om pijnloos te epileren.