gezichtshaar-verwijderen

Gezichtshaar verwijderen

Wanneer gezichtshaar verwijdering deel uitmaakt van jouw dagelijkse schoonheidsroutine, heb je meerdere technieken voor de verschillende delen van je gezicht of lichaam. Elk met haar voor- en nadelen. Een overzicht.

Epileren

Hoe het werkt: Je trekt afzonderlijke haren bij de wortel uit met een pincet of speciale gezichtsepilator.

Best voor: Het verwijderen van gezichtshaar in kleine gebieden zoals de wenkbrauwen. Met een elektrische epilator kan je ook je armen en benen epileren.

Hoe lang duurt het: 3-8 weken

Tips: Wanneer je werkt met een pincet is het belangrijk dat je deze schoon maakt met alcohol voor en na elk gebruik om de kans op infectie te verminderen.

Mogelijke bijwerkingen: Als het haar afbreekt, kan het onder de huid gaan groeien, met als resultaat een ingegroeid haar.

Elektrisch epileren

Een epilator is een apparaat met een groot aantal pincetjes die eigenlijk hetzelfde doet als je eigen pincet. Alleen een stuk sneller. Waar moet je opletten bij aanschaf:

  • Voor welk lichaamsdeel of delen wil je het gaan gebruiken? Niet iedere epilator is voor ieder lichaamsdeel geschikt.
  • Kies voor een flexibele kop. Hiermee worden de contouren van je lichaam gevolgd en zal het resultaat beter zijn.
  • Kies voor een waterdichte epilator, zo kan je onder de douche epileren en zal het minder pijn doen.
  • Waterdicht betekent ook automatisch draadloos. Een draadloze epilator is niet alleen makkelijk op te laden en mee te nemen, maar ook een stuk wendbaarder als het om het epileren zelf gaat.
  • Epileren en scheren in 1 apparaat maakt het gebruik ideaal voor het verwijderen van lichaamshaar.

Een goede epilator heb je vanaf €60 euro. We hebben de beste 5 epilators op een rijtje gezet.

De bekendste zijn Braun Silk-épil epilators en de epilators van Philips.

Scheren

Hoe het werkt: Met een scheermes of een elektrische scheerapparaat verwijder je het (gezichts)haar heel dicht bij de huid. “Er is een populaire mythe dat door scheren het haar weer grover wordt,” zegt dermatoloog Monique Janssen. ‘Maar dat is niet waar. Lichaamshaar heeft een zachte punt. Als je het scheert, scheer je de zachte punt eraf, zodat het grover voelt.’

Tips: Als je weggooi scheermesjes of bladen gebruikt, maak eerst je huid goed nat en gebruik altijd zeep of scheerschuim. Scheer in de richting van de haargroei. Vervang regelmatig uw scheermes, je kan je namelijk lelijk snijden met een bot mesje.

Best voor: het werkt overal.

Hoe lang duurt het: 1-3 dagen.

Mogelijke bijwerkingen: Ingegroeide haren, vooral in het bikini-gebied.

Waxing

Hoe het werkt: Een cosmetoloog verspreidt kleverig wax op je huid en bedekt het dan met strips. Als de wax droogt, worden de strips snel afgetrokken, waarbij het (gezichts)haar wordt verwijderd. Sommige soorten wax kunnen zonder strips worden afgetrokken.

Best voor: Overal op het lichaam, inclusief het gezicht, onderarm, benen en bikini-gebied.

Hoe lang duurt het: 3-6 weken.

Mogelijke bijwerkingen: Rode huid en butsen. Je zou ook een infectie kunnen krijgen rond de haarfollikels. Hoe vaker je wordt gewaxt, hoe minder kans je hebt op een infectie.

Tips: Het haar moet minstens 1/4 inch lang zijn om tijdens waxen te kunnen worden meegenomen. Dus laat je haar een paar weken groeien alvorens te waxen.

Laser / Pulsed Light

Hoe het werkt: Een specialist vernietigt de wortels met sterke lichtstralen. “Laser ontharing is echt de meest effectieve manier om langdurige gezichtshaarvermindering te hebben,” zegt dermatoloog Elise Bakker. ‘Het is zo permanent als het wordt.’

Best voor: Laser en IPL (intens pulserend licht) werken overal op het lichaam. Het is het beste voor vrouwen met donker haar en lichte huid. Het werkt niet op wit haar en werkt ook niet goed op blond haar.

Hoe lang duurt het: Het kan tussen 6-12 behandelingen duren om resultaten te zien. Mogelijk moet je elke 6-12 maanden terug gaan voor een touch-up.

Mogelijke bijwerkingen: zwelling of rode huid. Omdat er ook een kans is op brandwonden en littekens, is het het beste om laserbehandelingen door professionals te laten uitvoeren.

Laser ontharen moet je altijd laten uitvoeren door professionals. Niet alleen heb je het beste resultaat maar ben je ook verzekerd van gedegen voorlichting en een behandelplan passend bij jouw type huid en haarkleur. Wij hebben de beste praktijken op een rijtje gezet.
Vind de beste praktijk bij jouw in de buurt >

Elektrolyse

Hoe het werkt: Bij elektrolyse plaatst een deskundige een kleine naald in elke haarfollikel om de wortel te vernietigen met elektrische stroom.

Best voor: Omdat het haar voor haar moet gebeuren, is het het beste voor kleine gebieden zoals de bovenlip of de kin. Vrouwen met wit of blond haar die geen laser of IPL kunnen krijgen, kunnen resultaten zien met elektrolyse.

Hoe lang duurt het: Je zult waarschijnlijk elke 1-2 weken behandelingen nodig hebben tot het meeste haar weg is.

Mogelijke bijwerkingen: Roodheid, zwelling en litteken.

Crèmes

Hoe het werkt: De crèmes of lotions bevatten bestanddelen die de haren doen oplossen.

Best voor: Benen, onderarmen en bikini gebied. Er zijn speciale formules voor het verwijderen van gezichtshaar, maar werken soms niet goed op grof haar.

Hoe lang duurt het: een paar dagen tot een paar weken.

Mogelijke bijwerkingen: “Ze werken door de haren op te lossen,” zegt Bakker. ‘Maar ze kunnen ook de huid oplossen als je de crème te lang laat zitten of uw huid is te gevoelig.’ Om problemen te vermijden, volg de aanwijzingen zorgvuldig.

Bron: http://www.webmd.com/